Naturalesa i funcions
D’acord amb el que s’estableix en l’article 25 del Decret 398/2006, de 24 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 16/2005, de 27 de desembre, de la informació geogràfica i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya (C4) funciona en Ple o en comissions tècniques per raó de la temàtica. El Ple determina la creació de les comissions tècniques, que estaran formades per persones membres de la C4 i, si escau, per persones externes de reconeguda competència en la matèria objecte d’aquestes. La C4 podrà encarregar a les comissions tècniques l’assoliment d’objectius en relació amb les matèries que siguin competència d’aquella.
En aquest marc legal, la C4, en la seva sessió núm. 13 celebrada en data 19 de desembre de 2011, va crear la comissió tècnica anomenada CT3:GMES (Global Monitoring for Environment and Security) per a abordar tots els aspectes relatius al Programa Europeu d’Observació de la Terra. Aquesta comissió, des de gener de 2013, s'anomena CT3:COPERNICUS. Té encomanades les següents funcions:
- Estudiar, analitzar i debatre els documents (especificacions, requeriments tècnics i operacionals de les infraestructures i actius regionals i locals de suport) elaborats per la Comissió Europea, l'Agència Espacial Europea o l'Agència Europea del Medi Ambient, entre altres actors responsables de la implementació i explotació de Copernicus.
- Donar suport al teixit català productor de dades, generador de valor afegit i usuari de l’observació de la Terra sobre les especificacions i oportunitats que ofereix Copernicus i les aportacions que s’hi poden fer.
- Mantenir converses i realitzar consultes a tots els actors rellevants en l'àmbit de l’observació de la Terra i de Copernicus.
- Anàlisi de l'impacte de les polítiques de dades de Copernicus i dels productes i serveis que se’n derivin en els conjunts de dades que configuren el Pla Cartogràfic de Catalunya.
- Coordinar i donar suport a les eines de transferència de coneixement i comunicació del programa Copernicus i altres programes internacionals i nacionals que li donin cobertura i amplitud.
- Donar suport a una millor utilització de les dades de Copernicus per part de l’administració catalana.
- Analitzar la possibilitat d'estendre els conceptes de Copernicus a nivell de l'administració local.
- Analitzar i dissenyar possibles aportacions en forma d’actius o infraestructures de suport per a un millor desplegament i aprofitament a escala local i regional de Copernicus.